Voedselkaarten

Verschillende mensen hebben hard gewerkt om mooie, lokale voedselinitiatieven te verzamelen. Nieuwsgierig naar waar je bij jou in de buurt allemaal terecht kan voor lokale producten? Bekijk dan de kaarten hieronder.

Eetbaar Groningen

Van een fruitstruik in een plantsoen, tot grote buurtmoestuinen en -boomgaarden: op de Eetbaar Groningen kaart vind je diverse Eetbare Stad-initiatieven die de gemeente Groningen rijk is!

Loka Loka

Op de kaart van Stichting Loka Loka vind je eenvoudig de adressen voor lokale, biologische producten. Zoeken kan op postcode en eventueel op aanbieders (boer, markt, cateraar etc.) of product (kaas, groente, eieren etc.). Loka Loka streeft naar een kaart gevuld met zo duurzaam mogelijke bedrijven die keuzes maken vóór een natuur-, mens- en diervriendelijke omgeving. Bekijk de kaart hier.

Lokaal & Lekker

Lokaal & Lekker draait om superadressen, producten en recepten op het gebied van lekker, puur en eerlijk eten in het Noorden. Want waarom zou je producten van ver halen als er binnen een straal van 50 kilometer zoveel mooie en lekkere producten te vinden zijn?
Vanuit deze overtuiging én de passie voor lekker en gezond koken is Lokaal & Lekker gestart. Met als doel anderen te inspireren om de producten uit de buurt te gaan ontdekken, proeven en kopen.
Op de website kun je gratis informatie en inspiratie vinden ten aanzien van lekker, puur en eerlijk eten.
In de Lokaal & Lekker Gids vind je boeren, producenten en restaurants bij jou in de buurt.

Het Kraampje

De Drentse app Het Kraampje helpt om verse producten te vinden die je rechtstreeks van de boer kunt kopen.
Zoals ze zelf zeggen op hun site: “Het kopen van eerlijke producten rechtstreeks bij de boer zorgt ervoor dat je weet wat je eet en waar het vandaan komt!”
Het Kraampje is het initiatief van twee ambitieuze dierenartsen, Bernd Hietberg en Willemijn Kleijn die zich erg betrokken voelen bij de landbouw.

GoodFoodClub

Op de kaart van de GoodFoodClub, een inititatief van de Natuur en Milieufederaties, vind je alle duurzame adresjes bij jou in de buurt. Zoals biologische boeren met landwinkels, plekken waar je onbespoten groenten en fruit kunt kopen en restaurants die werken met eerlijke lokale producten. Bekijk de kaart hier.

Voedselanders korte ketenkaart

Op de ‘Korte Ketens Kaart‘ van Voedsel Anders vind je initiatieven van verschillende partijen die zich bezighouden met het verkorten van de voedselketen.
Zo vind je samenwerkende boeren, die bijv. gezamenlijk een webshop beheren, maar ook voedselcollectieven of zogeheten CSA’s (community supported agriculture), waarbij producenten en consumenten gedeelde verantwoordelijkheid hebben. Ook voedselbossen en food hubs staan er op. En mocht je zien dat er nog een initiatief mist: door middel van een formulier kun je zelf dingen toevoegen!

Lekkers uit de Buurt

Tijdens de coronacrisis maakten Leonie Bais en Ritzo ten Cate voor zichzelf een Google Maps kaartje met voedsel van lokale producenten. Het resultaat is ‘Lekkers uit de Buurt’: een bijna volledig overzicht voor de provincie Groningen en een flink deel van Drenthe en Friesland. Van honing en vlees tot kaas en meel van de molen, op de kaart vind je allerlei mooie lokale producten.

Fairsy: vers langs de weg

Spot bij Fairsy alle aanbieders van boerderijwinkels en stalletjes langs de weg in (onder andere) de provincie Groningen. Heb je een moestuin overschot of bijvoorbeeld heel veel verse eieren over? Voeg ook zelf je kraampje met groente, biologische fruit, scharreleieren, zelgemaakte jam, huisgemaakte sappen, verse honing, boerderij met melk/vlees etcetera kostenloos toe. Ontdek de leukste groentestalletjes, fruitkraampjes enzovoorts rond de stad Groningen, in het WesterkwartierOldambtWesterwolde of bijvoorbeeld Het Hogeland op Fairsy.nl.

Links naar andere korte ketenoverzichten: