Over Het Verhaal van Voedsel

Steeds meer mensen houden zich bezig met voedsel en de manier waarop wij daar met zijn allen mee omgaan. Hoe gezond is ons voedsel? Is het bewerkt of onbewerkt? Hoe is het geproduceerd en door wie?

De vraag naar voedsel uit de eigen regio neemt toe: voedsel van goede kwaliteit, duurzaam geproduceerd en vervoerd, met aandacht voor zo weinig mogelijk verspilling. Behalve kansen, zoals werkgelegenheid, biedt de productie van voedsel ook uitdagingen. Zo’n 20 tot 35 procent van de milieubelasting en CO₂-uitstoot wordt veroorzaakt door productie en consumptie van voedsel. Hoe produceren we genoeg voedsel voor iedereen, op een duurzame, niet-vervuilende manier?

Het Verhaal van Voedsel is onderdeel van het project REFRAME van de gemeente Groningen. REFRAME beoogt de productie, verwerking en consumptie van regionaal voedsel te versterken om zo nieuwe ondernemerskansen voor het midden- en kleinbedrijf in de regio’s te creëren, regionale voedselproducenten een betere positie op de voedselmarkt te bieden en de werkgelegenheid in de regio te verbeteren. Groningen werkt daarin samen met regio’s in België, Denemarken, Duitsland en Zweden.

Het Verhaal van Voedsel laat zien wat er in Groningen allemaal gebeurt om regionale voedselketens te versterken. Het Verhaal van Voedsel belicht daarbij alle aspecten die met voedsel te maken hebben: gezondheid, armoede, economie, milieu, klimaat, veiligheid en leefomgeving.

Op deze website kun je ontdekken welke initiatieven allemaal al bij jou in de buurt bestaan. Ook vind je meer achtergrondinformatie over lokale deelnemers en kun je in de agenda zien welke activiteiten van Het Verhaal van Voedsel de komende tijd op het programma staan. Daarnaast vind je in de agenda ook een overzicht van lokale evenementen die wij van harte aanbevelen.

Het Verhaal van Voedsel gaat niet alleen over anderen, het gaat ook over jou! We nodigen je dus vooral uit om ook mee te doen. Dit kan gewoon op je eigen terrein, bijvoorbeeld in je wijk, op je school, je werk of gewoon thuis. Ook jij maakt namelijk deel uit van het verhaal van voedsel. Samen zorgen we ervoor dat lokale initiatieven makkelijker aandacht krijgen en eerder worden gerealiseerd. Wil je dat jouw initiatief ook een plaatsje op de website krijgt of heb je een vraag of opmerking? Neem dan vooral contact op via: contact@hetverhaalvanvoedsel.nl.