[Afgelast] REKO-ring: succesvol lokaal voedselinitiatief na Finland en Zweden nu ook in Groningen

Update 5 oktober 2020 – Sinds vorige week gelden er nieuwe maatregelingen voor grote groepen om de verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan. We moeten met zijn allen voorzichtig zijn en daarom is besloten om de REKO-ring op 10 oktober, met activiteiten er omheen, niet door te laten gaan. Maar niet getreurd! We gaan de pilot verschuiven en houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

11 september 2020 – Op zaterdagmiddag 10 oktober organiseren Reframe Groningen, Ketennetwerk Voedsel Stad en Ommeland en wijzelf van Het Verhaal Van Voedsel, een (corona proof) kennis experiment in de vorm van een markt, de Groningse REKO-ring, en organiseren we een kenniscafé met als thema: Eten van Dichtbij.

Leuk, maar wat is nu precies een REKO-ring?
Het initiatief REKO-ring is in 2013 begonnen in Finland en waaide in het najaar van 2016 over naar Zweden, met succes. REKO is een acroniem voor het Finse ‘REjäl KOnsumtion’, dat zoveel betekent als ‘eerlijke consumptie’. Ring verwijst naar de streek waar de producenten en consumenten vandaan komen. In Zweden zijn er nu al 175 REKO-ring groepen met gezamenlijk meer dan 500.000 leden. De kracht van een REKO-ring ligt in de eenvoud. Eigenlijk is het een digitale markt, maar dan eentje waar de afname van de producten fysiek gebeurt. Per regio is er een Facebookgroep waar lokale aanbieders en afnemers (consumenten en lokale horeca) lid van zijn. De afnemers zien wat er te koop is en reserveren hun producten. Elke week komen alle producenten en afnemers bij elkaar op afgesproken plaats en tijdstip, vaak op grote P&R plekken, en halen de afnemers hun goederen op.

Dat kunnen we in Groningen ook! Daarom gaan we in Groningen op 10 oktober, op het Suikerterrein bij Terra MBO, van start met een eerste pilot. We maken gebruik van wat er in Groningen stad én regio al is aan lokale producten en voedselinitiatieven te vinden is. We willen die dag vooral uitproberen wat onze Zweedse partners al heel goed doen, en willen ondervinden wat in Groningen goed werkt. Op de dag van de REKO-ring worden ook een kenniscafé en inspirerende activiteiten georganiseerd.

Waarom meedoen aan REKO-ring Groningen?
Voor aanbieders: het Suikerterrein is makkelijk te bereiken, de tijdsinvestering is klein, vooraf is bekend hoeveel producten er worden afgenomen en de goederen kunnen direct vanuit de wagen geleverd worden. Je bent daarbij verzekerd van inkomsten en het kost ook minder tijd: in plaats van ’s ochtends vroeg tot ’s middags vijf op een markt moeten staan, kun je nu zaken binnen een paar uur afhandelen!

Voor afnemers: je ontmoet de producent van de producten die je koopt én ontdekt het verhaal erachter (de eis is namelijk wel dat de aanbieders de producten zélf moeten produceren). En door de eenvoud, de zelfregulatie en doordat vergunningen niet nodig zijn is deze markt voor íedereen kosteneffectief. 

Wil je deze dag deelnemen als aanbieder van lokale producten? Neem dan contact op met Ketennetwerk voedsel Stad en Ommeland (Mathijs, mathijs@uptous.nl; Christine, christine@uptous.nl). Of, wil je die dag langskomen in de rol van consument? Heel graag! Binnenkort maken we het programma bekend en laten we weten hoe jij je kunt aanmelden voor de REKO-ring.

Alvast geïnspireerd worden? Kijk dan dit (Engelstalig) filmpje van een REKO-ring groep in Ierland.