Kenniscafé Opgroeien met (w)eten 6 december

Komende maandag 6 december 16:00 organiseert het Ketennetwerk Voedsel Stad en Ommeland in samenwerking met Voedsel Alliantie Noord-Nederland (VANN) een kenniscafé met als onderwerp: Opgroeien met (w)eten!

In onze leefomgeving worden we dagelijks verleid met snelle suikers en een vette hap. ‘Wanneer eten we weer patat?’ en ‘mag ik dit snoep kopen?’ zijn dan ook onvermijdelijke vragen van opgroeiende kinderen. Een op de zeven kinderen in Nederland heeft overgewicht, terwijl juist op jonge leeftijd de basis moet worden gelegd voor gezond opgroeien. Zou het niet fantastisch zijn wanneer kinderen steeds jonger vanuit zichzelf gezonde keuzes maken en dus ‘gezondheidsvaardig’ zijn? En dat belangrijke mensen in de leefomgeving van kinderen – ouders, docenten, etc. – weten hoe ze een gezonde leefstijl kunnen faciliteren?

De twee gastsprekers tijdens dit kenniscafé zijn Tom Steffens (op de foto) en Jos Meijers. Tom Steffens is de trotse initiator van FitGaaf, een nieuw concept voor kinderen, gebaseerd op structuur, inzicht en bewustwording in gezond eten, drinken en bewegen. FitGaaf bestaat al meer dan 7 jaar en met deze methode (gezonde keuzes leuk maken en belonen) heeft Tom al ruim 10.000 kinderen bereikt! De andere gastspreker, Jos Meijers, maakt met zijn sociaal onderneming Toentje actief de verbinding tussen het sociaal domein en het voedsel domein. Door het realiseren van korte circulaire ketens creëert Toentje arbeid die ertoe doet. Bovendien biedt Toentje moestuin- en kooklessen aan voor kinderen van basisscholen in de Oosterparkwijk. Opgroeien met (w)eten in de praktijk!

Klik op de knop hieronder om de inhoud van het programma te bekijken. Hier kun je je ook aanmelden. Het is vanwege de coronamaatregelen dit maal alleen mogelijk om de uitzending online te volgen. 

Over het Ketennetwerk Voedsel Stad en Ommeland en VANN
Het kan zijn dat je nog helemaal niet weet wat het Ketennetwerk Voedsel is en wat ze doen. Dit netwerk is een onafhankelijk en lerend netwerk waarbinnen ruim 100 partners – producenten, verwerkers, zorg- en onderwijsinstellingen en andere ‘voedselveranderaars’ – samen werken aan uitdagingen in de regionale voedselketen. Zo brengen ze in de regio Groningen vraag en aanbod bij elkaar en stimuleren ze samenwerkingen die vanzelfsprekend lijken, maar die in het huidige systeem nog moeizaam verlopen of die juist heel verassend zijn. Elk lid werkt vanuit zijn of haar eigen enthousiasme, niks moet maar het mág wel.

VANN is een initiatief van Christine van der Vorm, Mathijs Niehaus, Ton Stierhout, Marlise Vroom en Gerda van Eck. Een jaar geleden hebben zij de handen ineen geslagen en zijn ze begonnen met het opzetten van een Voedsel Alliantie Noord-Nederland om de voedseltransitie in Noord-Nederland te versnellen. Bedoeld voor iedereen die in het noorden met voedsel bezig is: van ondernemers in de agrarische sector, de retail en de horeca tot betrokkenen in de wereld van onderwijs, onderzoek en overheid. Het organiseren van kenniscafés is hier een van de onderdelen van.