Kenniscafé Eten in de wijk 28 juni

Deze maand organiseert het Ketennetwerk Voedsel Stad en Ommeland* online kenniscafés met als centrale vraag ‘Hoe ver reikt de impact van voeding?’. Tijdens deze kenniscafés wil het Ketennetwerk discussie uitlokken rondom verschillende vraagstukken rondom voeding, maar willen ze ook vooral laten zien wat er in de regio Groningen al gebeurt en welke uitdagingen en kansen er zijn!

Afgelopen maandag vond het eerste kenniscafé plaats over Eten van dichtbij. Gastsprekers waren biologisch akkerbouwer Hero Havenga de Poel en activistisch ondernemer Wilbert van de Kamp. Het kenniscafé is vanaf komende week terug te zien voor leden van het ketennetwerk.

Het volgende kenniscafé is op maandag 28 juni van 15:00 tot 16:30 en zal gaan over Eten in de wijk. De gastsprekers tijdens dit café zijn Jos Meijers en Miranda Dontje. Mocht je ze nog niet kennen, we stellen ze graag aan je voor:

Jos Meijers creëert met zijn sociale onderneming Toentje arbeid die ertoe doet! Met Toentje legt hij actief de verbinding tussen het sociaal domein en het ‘voedsel domein’ en worden korte circulaire ketens gerealiseerd. Van productietuinen voor de regionale voedselbanken tot een lokaal buurtrestaurant, van Stadse hopteelt voor een lokale bierbrouwer, tot kooklessen voor kinderen van basisscholen uit de wijk. In Toentje groeit de stad! 

Miranda Dontje is al dertien jaar als projectleider voor WerkPro werkzaam in de Oosterparkwijk. Ze werkt aan (meer) werk in de wijk en doet verschillende projecten die de wijk mooier, veiliger, leuker, gezonder en schoner te maken. Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau (HOP) is het grootste project. Afgelopen ‘Coronawinter’ heeft HOP een gezamenlijke actie op touw gezet waardoor er ruim 1800 verse maaltijden en 800 soepen (!) zijn afgeleverd bij kwetsbare wijkbewoners.

Jos en Miranda slaan nu de handen ineen om meer betaalbaar en gezond voedsel de Oosterparkwijk in te krijgen. Think local, act local! Wil je weten hoe zij dit doen? Meld je dan alvast aan voor het kenniscafé. Mocht het aanmelden niet lukken of heb je een vraag, neem dan contact op met het ketennetwerk door een mail te sturen naar mariska@uptous.nl

*Het kan zijn dat je nog helemaal niet weet wat het Ketennetwerk Voedsel is en wat ze doen. Dit netwerk is een onafhankelijk en lerend netwerk waarbinnen ruim 100 partners – producenten, verwerkers, zorg- en onderwijsinstellingen en andere ‘voedselveranderaars’ – samen werken aan uitdagingen in de regionale voedselketen. Zo brengen ze in de regio Groningen vraag en aanbod bij elkaar en stimuleren ze samenwerkingen die vanzelfsprekend lijken, maar die in het huidige systeem nog moeizaam verlopen of die juist heel verassend zijn. Elk lid werkt vanuit zijn of haar eigen enthousiasme, niks moet maar het mág wel.