Kenniscafé Bodem en Gezondheid 8 november

Komende maandag 8 november 16:00 organiseert het Ketennetwerk Voedsel Stad en Ommeland in samenwerking met Voedsel Alliantie Noord-Nederland (VANN) een kenniscafé met als onderwerp: Bodem en Gezondheid.

Wordt de boer de dokter van de toekomst? Zo luidde de titel van een in 2008 georganiseerd symposium door het familiebedrijf ‘Mulder Agro’. Miljoenen micro-organismen, wormen, insecten en bacteriën die leven in een simpele schep aarde zijn verantwoordelijk voor de aanwezigheid van vitaminen en sporenelementen zoals magnesium en calcium. Al die elementen komen in onze voeding terecht en hebben op de lange duur een positief effect op onze gezondheid en de kwaliteit van ons leven. Althans, als de bodem waarop het voedsel verbouwd wordt gezond is.

De twee gastsprekers van dit kenniscafé zijn Theo Mulder en Folkert Botma. Theo Mulder is één van de drijvende krachten achter het familiebedrijf ‘Mulder Agro’ dat streeft naar een beter “bodemleven” en hij is tevens mede-oprichter en voorzitter van de Stichting Symphony of Soils en mede-initiatiefnemer van ‘CO2L farming’, gericht op het bevorderen van regeneratieve landbouw. Folkert Botma is samen met Leon Steeghs bekend onder de naam ‘de Boeren van Botmas’. Samen zetten Folkert en Leon zich in om de grond gezonder te maken en de allerlekkerste en voedzaamste aardappelen en groenten te produceren. 

Wij verwijzen ze je graag verder naar de bijlage voor de inhoud van het programma en hoe je daar digitaal of fysiek (ditmaal bij boerderij Botmas) bij aanwezig kunt zijn. Hier vind je ook hoe je het kenniscafé van de vorige keer, over ‘Smaak’, kunt terugkijken.

Over het Ketennetwerk Voedsel Stad en Ommeland en VANN
Het kan zijn dat je nog helemaal niet weet wat het Ketennetwerk Voedsel is en wat ze doen. Dit netwerk is een onafhankelijk en lerend netwerk waarbinnen ruim 100 partners – producenten, verwerkers, zorg- en onderwijsinstellingen en andere ‘voedselveranderaars’ – samen werken aan uitdagingen in de regionale voedselketen. Zo brengen ze in de regio Groningen vraag en aanbod bij elkaar en stimuleren ze samenwerkingen die vanzelfsprekend lijken, maar die in het huidige systeem nog moeizaam verlopen of die juist heel verassend zijn. Elk lid werkt vanuit zijn of haar eigen enthousiasme, niks moet maar het mág wel.

VANN is een initiatief van Christine van der Vorm, Mathijs Niehaus, Ton Stierhout, Marlise Vroom en Gerda van Eck. Een jaar geleden hebben zij de handen ineen geslagen en zijn ze begonnen met het opzetten van een Voedsel Alliantie Noord-Nederland om de voedseltransitie in Noord-Nederland te versnellen. Bedoeld voor iedereen die in het noorden met voedsel bezig is: van ondernemers in de agrarische sector, de retail en de horeca tot betrokkenen in de wereld van onderwijs, onderzoek en overheid. Het organiseren van kenniscafés is hier een van de onderdelen van.