Eten van dichtbij tijdens de feestdagen

We gaan richting het einde van een bijzonder jaar. De coronacrisis heeft veel invloed gehad op ons allemaal en als gevolg van de maatregelen kregen we te maken met een hele andere manier van werken. Helaas is met de nieuwe lockdown weer een lastige periode aangebroken. Wij hopen dat je rond de feestdagen een beetje uit kunt rusten en de tijd hebt om op te laden voor het nieuwe jaar.

Gelukkig was er in 2020 ook positief nieuws: er zijn namelijk veel stappen gezet op het gebied van lokaal voedsel. Er ontstonden mooie voedselinitiatieven, lokaal voedsel werd op steeds meer plaatsen op de agenda gezet en door het coronavirus werd voedsel van dichtbij populairder dan ooit.

In artikel lees je alles over eten van dichtbij tijdens de feestdagen. Zo hebben we een paar lokale initiatieven verzameld waar je mooie producten voor de kerstdagen kunt halen. Ook hebben we een aantal leuke programma’s over lokaal voedsel voor je op een rijtje gezet die je gezellig kunt (terug)kijken tijdens de kerstvakantie.

Kook een kerstdiner met eten van dichtbij
Ben je nog op zoek naar inspiratie voor kerst? Kook dit jaar eens je hele kerstdiner met voedsel van dichtbij! Er zijn veel initiatieven op ons platform die mooie producten voor de feestdagen aanbieden. Haal bijvoorbeeld een kerstbrood af bij de Graanrepubliek. Ga je voor vlees als hoofdgerecht? Neem dan een kijkje op de website van Long Snout Pork voor varkensvleespakketten. Heb je liever je hele kerstmenu in één keer in huis? Bestel dan eens streekproducten bij de Streekboer en haal al je boodschappen af bij een door jou gekozen afhaalpunt.

Kijktip: De Streken van Van Boven
Met haar auto vol keukengerei en servies en haar jonge hond Hughie gaat Yvette van Boven op culinaire roadtrip. Op zoek naar lekkernijen die Nederland ons brengt, reist ze naar verschillende streken van ons land in het nieuwe programma De Streken van Van Boven.

Yvette ontmoet enthousiaste mensen die haar vertellen over hun passie: lekker en lokaal eten. Overal waar zij komt, van boerenerven tot in de haven, maakt zij met de producten uit die streek de heerlijkste gerechten. Zo gaat ze in de eerste aflevering naar de Greidhoeke, waar Yvette Friese dúmkes bakt met molenaar-ster Christa, aan de slag gaat met vers gevangen snoekbaars van visser Ale en met kerkenbier van de neven Sipke en Sipko proost.

De Streken van Van Boven is  tot en met 25 december elke werkdag om 19.30 uur te zien op NPO 2.

Kijktip: livestream ‘support your locals’
Om lokale ondernemers te ondersteunen en consumenten veilig te laten winkelen, organiseert jongerenkanaal Spot TV Groningen een online koopavond. Tijdens de livestream ‘support your locals’ worden producten en diensten van lokale ondernemers, makers en merken verkocht.Tijdens de livestream kunnen ondernemers zichzelf en hun producten promoten. Kijkers kunnen ondertussen live bieden op een product en meedoen aan winacties. De derde aflevering (met het thema kerst) is vanavond, donderdag 17 december, te zien via de verschillende socialemediakanalen van Spot TV.

Wij kijken ernaar uit om je ook in 2021 weer volop op de hoogte te houden van alle nieuwtjes over lokaal voedsel. Alvast hele fijne feestdagen!