De wondere wereld van de eierbal

Vandaag, vrijdag 9 oktober is het niet alleen Wereld Ei dag (echt waar!), maar ook Nationale Krokettendag. En als ei en kroket samenkomen dan kan het niet anders dan dat je denkt: eierbal! Wereldberoemd in Groningen en inmiddels ook (ver) daarbuiten. In dit artikel dompelen we ons onder in de wondere wereld van de kroket en de eierbal.

Krokettenkunst in alle soorten en maten

Op de dag dat culinair journalist én krokettenliefhebber Johannes van Dam werd geboren, is het Nationale Krokettendag. Van Dam was groot liefhebber van de kroket en schreef erover in zijn standaardwerk ‘De Dikke van Dam’. Daarnaast werkte hij aan ‘Het Krokettenboek’, dat hij helaas niet meer heeft kunnen voltooien. Joosje Noordhoek en Jonah Freud maakten dit boek af, dat maar liefst 144 pagina’s wijdt aan deze vaak culinair ondergewaardeerde lekkernij 

In Noord-Nederland zijn de laatste jaren ook interessante initiatieven ontstaan rondom de kroket. Zo heeft Cafetaria Prinsen in het Drentse Nieuw-Weerdinge het maken van kroketten tot een ware kunst verheven. Wat dacht je van een daging smoor kroket met Oosterse smaken, een droge worst kroket of een kroket van gekonfijte eend? Alle kroketten worden handgemaakt en desgevraagd ook op bestelling (per post) geleverd. Deze ambachtelijke kroketten zijn het proberen meer dan waard!
Zie ook de video waarbij culinair journalist Jacques Hermus een bezoek brengt aan de kroketten-tovenaars van Krokettenkunsthttps://www.dvhn.nl/extra/Hermus-proeft-het-Noorden-Kroketten-bakken-bij-Rien-Prinsen-in-Nieuw-Weerdinge-24543888.html1

Er zijn meer kroketten-tovenaars in het Noorden te vinden. Denk bijvoorbeeld aan Harrie de Vries, die in 2014 startte met kwekerij ‘De Zwammerij’, die in 2017 verhuisde naar zorgboerderij De Mikkelhorst in Haren. De op koffiedik gekweekte oesterzwammen worden verwerkt tot oesterzwambitterballen, die op een heel aantal festivals en evenementen zijn verkocht. 

Ook welbekend is de Snackbar van de Toekomst, opgericht door Marco Agema: een innovatieplatform voor een gezonder en gevarieerder snackaanbod. Snacks die niet alleen verantwoord en smaakvol zijn, maar waarvan de productie, distributie en bereiding tevens bijdragen aan minder vervuiling, minder verspilling en eerlijke handel. Misschien heb je hun ‘Inspiratiewagen’ wel eens zien rijden, ze zorgen namelijk dat er op evenementen en scholen iets lekkers te happen valt. 

Eierbal

De lekkerste eierbal van Groningen vind je volgens de jury van de Grote Groninger Eierbaltest (2019) bij Restaria Zuid aan de Verlengde Hereweg. De vierkoppige vakjury en 28 publieksjuryleden kregen vorig jaar in een blinde smaaktest zeven verschillende eierballen voorgeschoteld van snackbars De Paardeschuur, cafetaria Koning, Friet van Piet en Restaria Zuid en van producenten Sloots (naar verluidt de ‘uitvinder’ van de Eierbal in de jaren ’50 van de vorige eeuw), Van Genieten en Uut Grunn. De test is onderdeel van het EierbalFestival, dat mede georganiseerd wordt door De Smaak van Stad. Hopelijk hebben we volgend jaar weer een editie!

Snack in de bek en ander kijkvoer
Kijk ook nog even naar een aflevering uit de serie ‘Snack in de bek’ van Wilbert van de Kamp, waarin hij op bezoek gaat bij Cafetaria Koning om daar een eierbal te verorberen. 

Vegan eierbal

Maar wat moet je nou met kroketten en eierballen als je vegetarisch of misschien zelfs wel veganistisch eet? Bente van Leeuwen bedacht een recept voor een veganistische eierbal, als sluitstuk van een zoektocht naar hoe je (met kleine stapjes) duurzamer kunt leven, waarbij voedsel een van de aspecten was. Bente zegt hier zelf over: “Ik hou van koken en bakken en ik vind veganisme leuk: het daagt me uit en heeft me een betere kok gemaakt. Sinds ik veganistisch ben, ben ik gevarieerder gaan eten en zoek ik vaker een recept op. Ik heb er lol in om iets te veganizen.” Belangrijk voor haar is daarbij wel om te bedenken dat het er niet om gaat dat iets 100% hetzelfde moet smaken als de oorspronkelijke versie. Het is een variant van hetzelfde gerecht, dat als het ware dezelfde hunkering of verlangen  kan vervullen. 
Met dit idee was ze te zien en te horen bij RTVNoord: https://www.rtvnoord.nl/media/744145/Zo-smaakt-een-vegan-eierbal

Tot slot vind je hier ook nog het recept van Bente van de vegan eierbal zodat je deze zelf kunt maken, want anderen inspireren en aanmoedigen om veganistisch te gaan koken vindt ze belangrijk.

FIJNE NATIONALE KROKETTENDAG EN WERELD EI DAG GEWENST!