De Toukomst van voedsel in Groningen

Het onderwerp “gezond voedsel van eigen bodem’’ krijgt in Groningen veel aandacht. Dat zie je aan alle voedselinitiatieven die er in Groningen Stad en Ommeland zijn, maar ook aan de ruim honderd ideeën over voedsel die Groningers indienden bij Toukomst. Inmiddels zijn deze ideeën gebundeld tot grotere projecten waar jij op kunt stemmen. Van de 59 projecten hebben er 7 veel te maken met voedsel en deze hebben we alvast voor je op een rij gezet.

Woon je in de provincie Groningen, dan ontvang je vanaf deze week een bijlage van Toukomst in weekbladen (22 en 23 september) en Dagblad van het Noorden (25 september). Je kunt dan stemmen via de krant of de website tot zondag 4 oktober.

Thema: Lokaal produceren en consumeren

Project 7: Elk dorp zijn eigen voedseltuin. In 2040 vieren we op een grootse manier het Groningse oogstfeest. Alle dorpen en steden hebben dan hun eigen voedseltuin waar inwoners gezamenlijk natuurbewust groente en fruit verbouwen. Professionals en inwoners beheren deze tuinen en in samenwerking met scholen creëren we bewustwording en daarmee een gezonde generatie.

Project 8: Oost van Groningen. Duurzame voeding uit eigen regio is noodzakelijk, want de aarde raakt uitgeput. Met Oogst van Groningen gaan we – ondersteund door kennisinstellingen – voor vernieuwende experimenten op het gebied van duurzame landbouw, verwerking en logistiek én creëren we bewustwording. Zo ontstaat een vliegwiel voor meer investeringen, innovatie en werkgelegenheid.

Project 9: Groningen Groen en Duurzaam. Groningen staat voor de uitdaging om een groene landbouw te realiseren die financieel en ecologisch duurzaam is. Dat kan alleen als er een biobased economy gerealiseerd wordt. We richten vier landbouwbedrijven in als proeftuin, om te experimenteren, te leren en te etaleren.

Project 10: Eiwit voor de dag van morgen. Eten doen we allemaal. Dit kan duurzamer! Groningen gaat vooroplopen, door meer plantaardige producten van het Groninger land op het bord te brengen. Het Kenniscentrum Eiwit ondersteunt de ketenontwikkeling van boer tot burger. Zodat boer, verwerker, winkelier én burger vanzelfsprekend spoedig overgaan naar plantaardige eiwitten!

Thema: Huisvesting voor jongeren, ouderen en in woongemeenschappen

Project 20: Zelfvoorzienende woongemeenschappen in de provincie Groningen. Steeds meer mensen willen zelfvoorzienend wonen met eigen gemaakt voedsel en energie en zonder afval te produceren. We richten een coöperatie op waar mensen terechtkunnen met hun vragen over regelgeving, (ver)bouw en energie- en voedselvraagstukken. Daarbij wordt praktische en financiële ondersteuning aangeboden.

Thema: Kracht van het Groninger Landschap

Project 24: Verbonden biodiversiteit: flora, fauna en follies. Wij willen met een coöperatie van en voor Groningers een gemarkeerde route creëren die biodiversiteit, cultuur en educatie met elkaar verbindt. Onderweg zie je bloemrijke bermen en bezoek je insectentempels, bijenheemtuinen, borgen en voedselbossen. Bij knooppunten zijn terrasjes, pluktuinen, creatieve bouwwerken (follies) en leerplaatsen. 

Thema: Gezonder leven, betere zorg, minder armoede

Project 59: De Gezonde Voedingskaravaan. Je buik vol van friet en frisdrank? Met onze gezonde foodtruck komen we naar je toe in Stad en Ommeland! We laten je met onze kennis, passie en ervaring zien hoe lekker gezond eten is. Een team van voedingsdeskundigen, leefstijlcoaches, bioboeren en koks vergezelt ons hierbij.