Dag van de Boerin: maak kennis met Angela Rijnen

Vandaag is het de ‘Dag van de Boerin’. Boerinnen zijn op de boerderij onmisbaar, maar staan vaak minder in de schijnwerpers dan ‘de boer’.
In de media wordt veelal geschreven over deze boer: de hardwerkende agrariër die voor dag en dauw opstaat voor zijn vee of landerij.
Maar dat geldt natuurlijk net zo goed voor de boerin! Televisieprogramma’s als ‘Boer zoekt vrouw’ laten bijvoorbeeld zien hoe belangrijk zo’n vrouwelijke compagnon is. En, op een hoger niveau zijn boerinnen broodnodig voor de transitie naar een duurzamere voedselketen. Met hun menselijke benadering en communicatie als hun kracht, weten vrouwen hun natuurinclusieve boerderij goed op de kaart te zetten. Angela Rijnen, boerin op biologisch landbouwbedrijf Eikemaheert in Loppersum, is volgens ons zo’n vrouw.

Van Amsterdamse stadsvrouw naar biologische boerin
Angela (59) is geboren en getogen in Brabant, maar verhuisde op haar 23e naar Amsterdam voor een studie Sociologie. Ze begon daarna als tekstschrijver-journalist. Schrijven doet ze nog steeds, maar in de tussentijd werd ze verliefd op Piet Glas, het buitenleven en zijn boerderij. In 2007 trouwde ze met haar man Piet en leeft ze een fijn boerenleven, of – waarom niet: ‘boerinnenleven’ – op het Gronings platteland. Dat ging natuurlijk niet van de een op de andere dag. Angela volgde in 2015 een biologische landbouwopleiding en heeft erg veel geleerd van het meewerken op de boerderij. Een vaste taakverdeling hebben de twee niet, voorkeuren wel. Zo houdt Angela zich bijvoorbeeld graag bezig met de oudere kippen (Piet met de kuikens) en met snoeiwerk. Ook schrijft Angela graag over Eikemaheert en hun biologische aanpak.

Biologisch landbouwbedrijf Eikemaheert
De laatste jaren is Eikemaheert, op (bijna) 30 hectare, biologisch gaan produceren. Zou je Angela’s boerderij bezoeken dan vind je biologische tarwe, gerst, voederbieten, luzerne, aardappelen en pompoenen. Maar ook bijzondere producten als de Groninger erwt – ook wel het ‘Wonder van Scheemda’ genoemd – en Fries-Groninger witte klaver: een heel oude teelt die, behalve in Loppersum, niet meer voorkomt in Nederland. Verder maakt Angela veldboeketten van biologische bloemen die ze zelf kweken. Daarnaast sta je oog in oog met biologische vleeskippen, die opgewekt rondlopen in de pluktuin (met bessen en frambozen) en in de drie appelboomgaarden. In dit voorjaar werden de boomgaarden bezocht door een grote familie woelmuizen, maar ook daar hebben ze een natuur- en diervriendelijke oplossing voor: hond Olke, een snoezige Jack Russell, helpt mee muizen vangen.

Hoewel Angela de boerderij beschrijft als biologisch, gaan Angela en Piet nog een stapje verder dan biologisch boeren: energie wekken ze zoveel mogelijk zelf op. Voor de kippenschuur hebben ze een houtsnipperkachel, die brandt op (eigen) snoeihout. Stroom verkrijgen ze door zonnepanelen en kleine windmolens. De windmolens staan sinds 2018 bij de boomgaarden, waarmee het stel energie opwekt voor hun biologische kippenschuur en voor de Lopster Energie Coöperatie waar zij lid van zijn. Bijdragen aan verduurzaming van de energievoorziening van Loppersum is voor hen belangrijk. Bovendien zijn  Angela en Piet in 2019 overgegaan op fossielvrije diesel voor hun trekkers, verkregen uit gebruikte plantaardige vetten en oliën. Doordat hun trekkers nu op duurzamere diesel rijden wordt de CO2-footprint van Eikemaheert qua brandstoffen met 89 procent verminderd. 

Eikemaheert is een boerderij die ruimte geeft aan natuur en cultuur, waar lekkere en verantwoorde producten te vinden zijn en waar je je welkom voelt. Houd de website en facebookpagina goed in de gaten. Wie weet sta je dan opeens in Loppersum appels te plukken, kom je langs voor verse kip of waai je even aan tijdens een kunstroute waar de boerderij ook aan deelneemt.

Foto van Angela en Piet met hond Olke: Itamar Kool