Milieu

Zo’n 20 tot 35 procent van de milieubelasting en CO₂-uitstoot wordt veroorzaakt door productie en consumptie van voedsel, bijvoorbeeld door gebruik van land en water, verzuring en bodemuitputting. Steeds meer mensen worden zich bewust van de impact van voedsel op het milieu. We hébben hierin een keuze, want voor voedsel kies je elke dag. Zo kiezen we bijvoorbeeld voor duurzaam geproduceerd voedsel en doen we ons best om minder te verspillen en weg te gooien. Ook halen we steeds meer voedsel van dichtbij. Hierdoor bewegen we naar een voedselproductie met minder uitstoot.

zwammerij@hetverhaalvanvoedsel.nl

De zwammerij

De Zwammerij verzamelt de koffiedik en gebruikt dat als vruchtbare basis om oesterzwammen op te kweken.

Lees meer

Initiatieven in Groningen:

Natuur en Milieufederatie Groningen

Natuur en Milieufederatie Groningen

Wij zijn dé organisatie die samen met inwoners, organisaties, bedrijven en overheden werkt aan een provincie die energieneutraal, biodivers en klimaatproof is en die rekening houdt met de draagkracht van natuur, milieu en landschap.

Lees meer

Meer initiatieven:

graanrepubliek@hetverhaalvanvoedsel.nl

Graanrepubliek

De graanrepubliek brengt de oude graansoorten terug: biologisch geteeld, met een rijke en uniek smaak. Op naar de toekomst!

Lees meer
schooltuintjes@hetverhaalvanvoedsel.nl

Schooltuintjes

De leerling van nu is de verantwoordelijke burger van de toekomst. Vanuit deze gedachte investeert de gemeente Groningen in inspirerend natuuronderwijs.

Lees meer
vissers@hetverhaalvanvoedsel.nl

De Goede Vissers

Er zijn vissers die het anders willen. Zij willen slimmer vissen en alleen grote volwassen vissen vangen met zo weinig mogelijk schade aan bodem, zeemilieu, vogels en zeezoogdieren.

Lees meer
Herenboeren Groningen

Herenboeren Groningen

In de buurt van Groningen - stad wil een groep enthousiaste inwoners een coöperatieve boerderij beginnen: een Herenboerderij.

Lees meer
SnackbarvdToekomst

Snackbar van de Toekomst

Snackbar van de Toekomst is opgericht om samen met de voedselketen bewustere keuzes te maken om via kleine stapjes grote doelen te bereiken.

Lees meer
slowfood@hetverhaalvanvoedsel.nl

Slow Food Youth Network

SFYN is een internationale jongerenbeweging die zich inzet voor een goed, clean & fair voedselsysteem.

Lees meer
slager@hetverhaalvanvoedsel.nl

De wilde slager

De Wilde Slager is winkel, keuken, slagerij, proeflokaal, en school ineen. De enige plek in Groningen waar je wild kunt kopen, bereiden, voelen, ontdekken, aanraken, ruiken en proeven.

Lees meer
natuurboerderij@hetverhaalvanvoedsel.nl

Natuurboerderij Eytemaheert

Eytemaheert is een onderzoeksboerderij voor natuurinclusieve kringlooplandbouw in Drenthe.

Lees meer